2. De vijf essentiële principes van liefde.

10 apr 2024 | 0 Reacties

De kern van iedere goede relatie.

In deze blog neem ik je mee aan de hand van het boek “Sorry Schatje”, waarin Anne de Jong vijf waardevolle principes presenteert die als een kompas kunnen dienen als je niet meer zo happy bent in je relatie. Laten we samen deze principes verkennen, met voorbeelden die jouw leven als vrouw en moeder weerspiegelen. Deze vijf principes vormen de grondwet van liefde, de kern van iedere goede relatie.

1. Kies elke dag opnieuw

Een goede relatie overkomt je niet, je moet bereid zijn er alles aan te doen. Iedere dag opnieuw. Je moet jezelf iedere dag inprenten, ‘ik kies voor een goede relatie en ben bereid daarvoor moeite te doen’.

Stel je voor: het is maandagochtend, je bent uitgeput van een gebroken nacht met een huilende baby en je partner laat voor de zoveelste keer zijn sokken slingeren. Je voelt de irritatie opborrelen en je denkt bij jezelf: “Waarom blijf ik dit eigenlijk allemaal doen?”
In plaats van te blijven hangen in ergernis, herinner je jezelf eraan dat je bewust hebt gekozen voor deze relatie en dat het de moeite waard is om ervoor te vechten.
Je besluit om de dag te beginnen met een knuffel en een glimlach naar je partner, wetende dat jullie samen de uitdagingen aankunnen. Want door elke dag bewust te kiezen voor je relatie, geef je het de kans om te groeien en sterker te worden, zelfs op de moeilijkste dagen.

Hou jezelf voor: ik blijf bij jou en ik ben er voor jou.

2. Zet je partner op nummer één

Wees zo veel en zo vaak mogelijk lief voor je partner en laat hem voelen dat hij de allerbelangrijkste persoon in jouw leven is. Belangrijker dan je werk, je vrienden of je familie. En dat is nogal wat.

Stel je voor het is vrijdagavond en je partner komt thuis na een lange, vermoeiende week op het werk. In plaats van meteen op te gaan in je eigen wereld – je telefoon, de tv of je eigen gedachten – besluit je om bewust tijd vrij te maken voor je partner. Je luistert echt naar wat hij te vertellen heeft, je geeft hem een oprechte knuffel en je zegt hem hoezeer je zijn inspanningen waardeert.

Later op de avond, wanneer je partner zich ontspant op de bank, bied je aan om een kopje thee voor hem te maken, zonder dat hij erom hoeft te vragen. Je laat hem voelen dat hij er niet alleen voor staat en dat hij op jou kan rekenen voor steun en liefde.

Door je partner op deze manier op nummer één te zetten, bouwen jullie samen een sterke band op die bestand is tegen de ups en downs van het leven. Het gaat niet alleen om grote gebaren, maar ook om kleine momenten van aandacht en zorgzaamheid die laten zien dat jullie relatie prioriteit heeft, zelfs te midden van de hectiek van het dagelijks leven.

Zo laat je merken: jij bent het belangrijkste, ik zie je en ik ben er voor jou. En dat zorgt ervoor dat je relatie gedoe aankan.

3. Zorg Voor Jezelf

Als moeder ben je vaak geneigd om al je energie en tijd aan anderen te besteden, waardoor je je eigen behoeften op de achtergrond plaatst. Maar om een gezonde relatie te behouden, is het essentieel om ook voor jezelf te zorgen. Denk aan de procedure in het vliegtuig, je moet altijd eerst bij jezelf het masker opzetten en dan pas ben je in staat om de ander te helpen.

Stel je voor dat je een drukke week hebt gehad, vol met werk, huishoudelijke taken en zorg voor de kinderen. Op een avond besluit je partner dat hij graag naar een feestje wil gaan, maar jij voelt je uitgeput en hebt eigenlijk behoefte aan wat tijd voor jezelf. In plaats van eerlijk te zijn over je eigen behoeften en grenzen, stem je toe om mee te gaan, om hem een plezier te doen.

Terwijl het feestje in volle gang is, merk je dat je steeds vermoeider wordt en dat je eigenlijk liever thuis op de bank zou willen liggen. Je begint je geïrriteerd te voelen en misschien zelfs een beetje boos op je partner, die zich lijkt te vermaken terwijl jij jezelf voorbijloopt.

Dit is een voorbeeld van wat er gebeurt als je je eigen behoeften niet serieus neemt in een relatie. Je raakt gefrustreerd, mopperig en begint misschien zelfs verwijten te maken naar je partner, terwijl je eigenlijk alleen maar je eigen grenzen had moeten bewaken.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, ook binnen een relatie. Dat betekent dat je eerlijk moet zijn over wat je nodig hebt en waar je grenzen liggen, zelfs als dat betekent dat je soms nee moet zeggen tegen je partner. Op die manier voorkom je dat je zegelboekje vol raakt met onuitgesproken frustraties en kun je op een gezonde manier blijven communiceren en verbonden blijven met je partner.

4. Stel Je Kwetsbaar Op

Als je partner iets zegt wat je liever niet wil horen, voelt dat rot. Je oerbrein gaat ‘aan’ om je te beschermen. Je brein gaat op slot en het laatste wat je wil, is je eigen kwetsbaarheid tonen. We worden dan boos (vechten) of nemen afstand (vluchten).

Je staat in de keuken, druk bezig met het avondeten, wanneer je partner eindelijk thuiskomt na een lange dag op het werk. Je kijkt op en glimlacht, blij dat hij er weer is. Maar voordat je iets kunt zeggen, begint hij al te klagen over iets wat je gedaan hebt – iets waarvan je niet eens wist dat het een probleem was. Het voelt als een klap in je gezicht, en je voelt meteen de verdediging opkomen.

Je probeert jezelf te beschermen, maar de woorden vliegen al uit je mond voordat je er erg in hebt. “Wat bedoel je nou weer?” vraag je, terwijl je innerlijke stem schreeuwt om jezelf te verdedigen. Misschien is het beter om gewoon weg te lopen, denk je bij jezelf. Dus draai je je om en verlaat de keuken, je hart bonzend in je keel terwijl je probeert de confrontatie te vermijden.

Maar zelfs terwijl je de kamer uit loopt, voel je de spanning in de lucht hangen. Je weet dat dit niet de manier is om met de situatie om te gaan, maar je weet niet wat je anders moet doen. En zo blijf je vastzitten in een negatieve spiraal van afstand en verwijten, zonder te weten hoe je eruit moet komen.

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat je in een automatische verdedigingsmodus schiet, waarbij je jezelf probeert te beschermen tegen de pijn van de kritiek. Maar door jezelf te verdedigen, sluit je eigenlijk de deur voor een open en eerlijke gesprek. Je partner ziet alleen je afweermechanisme en voelt zich misschien afgewezen of niet begrepen, wat weer kan leiden tot meer kritiek of afstandelijk gedrag van zijn kant.

Je kan deze negatieve cyclus doorbreken door eerlijk en kwetsbaar te zijn over je gevoelens. In plaats van jezelf te verdedigen, geef je toe dat de kritiek je raakt en dat je je gekwetst voelt. Door je kwetsbaarheid te tonen, geef je je partner de kans om je echt te zien zoals je bent en om een diepere verbinding met elkaar aan te gaan. En dat kan helpen om de negatieve spiraal van misverstanden en ruzies te doorbreken.

5. Accepteer of Ga Weg

Met de vorige vier principes in je achterhoofd merk je dat je veel milder bent naar je partner. Los je kleinere ruzies sneller op, heb je een beter seksleven en gaat het eigenlijk met alles in jullie relatie beter. Maar er zal altijd gedoe blijven, ook in de beste relaties. En dat is ok.

Stel je voor je worstelt al een tijdje met bepaalde eigenschappen van je partner die je minder leuk vindt. Je irriteert je dat hij altijd zijn sokken laat rondslingeren of dat hij te laat komt op afspraken, zelfs na herhaalde verzoeken om op tijd te zijn. Je hebt geprobeerd erover te praten, maar hij lijkt maar niet te veranderen.

Op een avond zit je aan tafel, terwijl je partner wéér te laat thuiskomt voor het eten dat je met zorg hebt bereid. Je voelt de irritatie opborrelen, maar je herinnert je het vijfde principe van liefdesvaardigheid: accepteer of ga weg. Je beseft dat dit gedrag van je partner iets is wat je misschien nooit volledig kunt veranderen.

Je neemt een diepe ademhaling en laat de irritatie los. Je accepteert dat dit nu eenmaal een aspect van je partner is waar je mee moet leren leven. Misschien lach je er zelfs om, wetende dat het deel uitmaakt van wie hij is. En terwijl je dit doet, voel je een last van je schouders vallen. Je begrijpt dat het belangrijk is om te accepteren dat niet alles perfect zal zijn in je relatie, en dat is helemaal oké.

Je onderzoekt de mindere kanten van je relatie. Je kan hem niet veranderen dus zal je het moeten accepteren. En dan bedoel ik ook écht accepteren. Het is namelijk funest voor je relatie om te blijven zeuren en om tegenover anderen te klagen.

En als het je écht niet lukt om de verschillen te accepteren, is het soms beter om uit elkaar te gaan. Het leven is immers te kort voor frustrerende relaties. Ook dat kan op een liefdesvolle manier waarbij je een goed contact met je ex-partner houdt.

In deze blog heb je de vijf waardevolle principes ontdekt die de grondwet van liefde vormen, de kern van iedere goede relatie. Maar het begint allemaal bij jou, bij het erkennen van je eigen behoeften en het nemen van actie om verandering te brengen in je leven en in je relatie.

Als je voelt dat je vastloopt in je relatie en hulp nodig hebt, sta ik klaar om je te begeleiden. Samen kunnen we werken aan het versterken van de relatie met jezelf en uiteindelijk ook met je partner. Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor persoonlijke ondersteuning en begeleiding. Jouw geluk en welzijn zijn belangrijk, en ik ben er om je te helpen op je reis naar een vervullende en liefdevolle relatie.

Klik hier als je een matchcall wilt inplannen.

Psssst

DOWNLOAD HIER JOUW GRATIS E-BOOK

In dit e-book geef ik je alvast 3 tips voor meer rust in je hoofd. Dingen die mij enorm hebben geholpen en die ik nog steeds met regelmaat toepas.

Door het geven van jouw naam en e-mailadres mag MAS hypnosecoach jou op de hoogte houden dmv het toesturen van een nieuwsbrief. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk mijn privacyverlaring.

 

Nieuwsgierig?

NEEM CONTACT OP

Tijdens een matchcall kunnen we kort kennismaken, geef ik meer informatie over hoe ik werk en wat ik doe, vertel jij kort wat jouw probleem is en kunnen we kijken of er een wederzijdse klik is. Want een vertrouwd gevoel is belangrijk wanneer we samen de diepte in gaan. Laat hier je gegevens achter om een belletje in te plannen.