5. De vrouw die nooit stopt en altijd ‘aan’ staat.

17 sep 2024 | 0 Reacties

Hoe komt het dat je altijd aanstaat, en hoe vind je rust?

Herken je dit? De wekker gaat, je springt je bed uit, en meteen begint de race. Ontbijt klaarmaken, kinderen naar school brengen, werken, boodschappen doen, en voor je het weet is het weer avond. Nog snel even het huis opruimen en misschien wat werk afronden, om daarna uitgeput in bed te vallen. En morgen begint het hele riedeltje opnieuw. Even pauze nemen? Dat kan niet, want er is altijd wel iets te doen. Rust nemen voelt zelfs ongemakkelijk, alsof je iets vergeet of achterloopt.

Waar komt dat constante doorgaan vandaan?

Het gevoel dat je altijd door moet gaan, komt vaak voort uit een diepgewortelde overtuiging dat je alleen waardevol bent als je iets doet voor anderen. Dit zie je vaak bij vrouwen die opgroeiden in een omgeving waarin ze leerden dat hard werken, zorgen voor anderen en voldoen aan verwachtingen hen goedkeuring opleverde. Denk aan een situatie waarin je moeder altijd klaarstond voor iedereen, of waarin het gezin draaide op jouw toewijding.

Neem bijvoorbeeld Sophie, een vrouw van 42 met een succesvolle baan en twee kinderen. Ze heeft alles netjes op orde, maar voelt een constante druk om door te gaan, omdat ze bang is dat anderen haar anders zullen teleurstellen. Sophie merkt dat als ze even rust wil nemen, ze meteen een stemmetje in haar hoofd hoort dat zegt: “Doe ik wel genoeg?”

Het probleem van nooit stoppen

Als je altijd aanstaat, raken je lichaam en geest uitgeput. Je zenuwstelsel blijft in een constante staat van alertheid, wat leidt tot stress en uiteindelijk zelfs burn-out. Lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en slaaptekort, zijn vaak de eerste signalen dat het te veel wordt. Ook mentaal raak je steeds meer opgebrand: je hebt minder geduld, bent emotioneler en merkt dat je niet meer kunt genieten van de dingen die je vroeger blij maakten.

Hoe kun je meer rust vinden?

  1. Maak ruimte voor jezelf

Stel je voor: je zit in de auto, onderweg van werk naar huis. Normaal luister je naar het nieuws of een podcast, maar vandaag zet je alles uit. Je geniet van de stilte en geeft je gedachten de ruimte om te zakken. Maak elke dag kleine momentjes vrij voor jezelf, of dat nu tijdens het autorijden is of een kop koffie in de ochtend zonder afleiding.

  1. Durf ‘nee’ te zeggen

Een belangrijke stap is het durven aangeven van grenzen. Bijvoorbeeld, als je collega je vraagt om nog een taak over te nemen terwijl je agenda al vol zit, kun je vriendelijk zeggen: “Nee, dat lukt me niet.” Door vaker ‘nee’ te zeggen, geef je jezelf ruimte om op adem te komen en haal je de druk van continue beschikbaarheid weg.

  1. Omarm onvolmaaktheid

We streven vaak naar perfectie: een opgeruimd huis, een perfect georganiseerd leven, en dat alles zonder fouten. Maar weet je wat? Het mag soms ook gewoon rommelig zijn. Laat die was maar even liggen en kies ervoor om in plaats daarvan te genieten van een boek of een wandeling in de natuur.

  1. Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft je signalen als het tijd is om te rusten, maar vaak negeren we die. Misschien voel je je moe, krijg je hoofdpijn, of merk je dat je nergens meer van kunt genieten. Neem deze signalen serieus. Plan bewust rustmomenten in en luister naar wat je lichaam nodig heeft. Denk aan yoga, meditatie, of gewoon een ontspannen avond op de bank.

  1. Achterhaal de oorzaak van jouw ‘moeten’

Probeer te begrijpen waarom je altijd het gevoel hebt dat je door moet gaan. Soms kan het helpen om met een professional te praten die je kan begeleiden bij het achterhalen van de diepere oorzaak van deze drang. Door te begrijpen waar dit gedrag vandaan komt, kun je gerichter aan jezelf werken.

  1. Maak onderscheid tussen wat echt ‘moet’ en wat ‘kan’

Vraag jezelf af wat er echt noodzakelijk is en wat er kan wachten. Moet die vloer echt gestofzuigd worden als er visite komt, of kan dat ook morgen? Vaak is het antwoord dat er niets dramatisch zal gebeuren als je sommige dingen even laat liggen. Focus je op wat echt belangrijk is en laat de rest los.

  1. Plan rustdagen in

Kies één dag per week of om de twee weken waarop je niets ‘moet’. Markeer deze dag in je agenda als een belangrijke afspraak met jezelf. Laat alle verplichtingen even achterwege en kijk waar je zin in hebt. Deze rustdagen geven je hoofd de ruimte om op adem te komen en je energieniveau te herstellen.

  1. Neem korte pauzes na elke taak

Wanneer je een activiteit hebt afgerond, of het nu een taak op je werk is of een klusje in huis, neem dan even een korte pauze. Zelfs een paar minuten kunnen helpen om je parasympathische zenuwstelsel te activeren, waardoor je niet continu ‘aan’ blijft staan.

  1. Zeg ‘nee’ tegen jezelf

Als je merkt dat je weer iets van jezelf ‘moet’ doen, probeer dan even te stoppen. Neem een kopje thee en concentreer je alleen op het drinken van de thee. Hoe voelt het? Hoe smaakt het? Door je aandacht volledig op één ding te richten, krijg je je hoofd even tot rust en leer je weer in het moment te zijn.

Conclusie

Het constante doorgaan voelt misschien alsof je geen keus hebt, maar dat is niet waar. Jij hebt de kracht om ruimte voor jezelf te creëren en rust te vinden in je leven. Het begint met bewustwording en kleine stappen, zoals het stellen van grenzen en het luisteren naar je lichaam. Het is tijd om jezelf op nummer één te zetten, want jij bent het waard.

Heb je hierbij hulp nodig of wil je achterhalen waardoor jij altijd ‘aanstaat’ en deze overtuiging aanpakken voor meer rust en ruimte in jouw leven, plan hier jouw matchcall.

Psssst

DOWNLOAD HIER JOUW GRATIS E-BOOK

In dit e-book geef ik je alvast 3 tips voor meer rust in je hoofd. Dingen die mij enorm hebben geholpen en die ik nog steeds met regelmaat toepas.

Door het geven van jouw naam en e-mailadres mag MAS hypnosecoach jou op de hoogte houden dmv het toesturen van een nieuwsbrief. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk mijn privacyverlaring.

 

Nieuwsgierig?

NEEM CONTACT OP

Tijdens een matchcall kunnen we kort kennismaken, geef ik meer informatie over hoe ik werk en wat ik doe, vertel jij kort wat jouw probleem is en kunnen we kijken of er een wederzijdse klik is. Want een vertrouwd gevoel is belangrijk wanneer we samen de diepte in gaan. Laat hier je gegevens achter om een belletje in te plannen.